Bekijk al onze blogs

VIJF ESSENTIËLE NARROWCASTING TIPS

WANNEER HEB JIJ HET MAXIMALE UIT JE NARROWCASTING GEHAALD?

Hoe zorg jij ervoor dat je jouw boodschap goed weet over te brengen aan bezoekers, je klanten en je eigen collega’s? Narrowcasting kan hier een grote rol in spelen, mits je volgens de juiste regels speelt. Om je een eind in de goede richting te helpen, volgen hier 5 essentiële narrowcasting tips. ‘Wat doen jullie precies als bedrijf?’, werd me onlangs gevraagd tijdens een BBQ-borrel bij ons op bedrijventerrein. Trots vertelde ik dat ik samen met mijn broer al bijna 15 jaar ‘in de narrowcasting’ zit. Voor deze relatief nieuwe techniek toch al een flinke periode.
Uitleggen aan deze persoon wat narrowcasting was hoefde ik niet, want mijn gesprekspartner die ook verantwoordelijk was voor mijn shaslick had immers ook een beeldscherm op de zaak: ‘Wij tonen onze website ook op beeldschermen in onze showroom’, was zijn antwoord. Niet veel later kwam ik in deze showroom en inderdaad, er hing een beeldscherm met wat uitsnedes van wat een website zou moeten zijn, het was slecht leesbaar. Het liet veel te wensen over.

Mocht jij narrowcasting in je organisatie willen gaan inzetten, speel dan volgens deze vijf regels.

 1. PAS JE BOODSCHAP AAN OP DE OMGEVING. Krijg helder wat je over de bühne wil brengen. Waar wil je deze boodschap verkondigen? In een koffie- of wachtruimte? In je etalage of bij een tankstation? Per locatie verschilt de tijd dat de kijkers tijd nemen voor jouw boodschap. Een toevallige passant bij een bushalte zal hooguit zijn ogen even op jouw boodschap laten vallen, terwijl mensen tijdens het tanken vaak niets beter te doen hebben dan je uiting te bekijken.
  Ga niet voor de makkelijke weg door al je beschikbare content te tonen op elke beschikbare locatie, want dan is de kans groter dat je de plank misslaat dan er resultaat mee behaalt. Wij hanteren de stelregel dat je boodschap op wachtend publiek 15 seconden kan duren, op passanten niet langer dan 5 seconden.“Pas je content aan het contactmoment aan en maak de boodschap kort, bondig en verleidend”
 2. COMBINEER EIGEN CONTENT MET RELEVANTE ACTUALITEITEN
  Narrowcasting wordt vaak ingezet voor de wachtende klant. Goede zaak. Zorg er dan wel voor dat je niet alleen je eigen boodschap verkondigd en aan het zenden blijft. Nieuwsplatformen als nu.nl of BNR kunnen actualiteiten in de vorm van een widget tonen. Zo kun je je klanten naast je eigen acties en informatie ook de actualiteiten meepikken. Via Flitsmeister toon je filenieuws en houd je je bezoeker gebonden aan het beeldscherm. Door deze actualiteiten niet fullscreen te tonen, kan je eigen acties alsnog aan de man brengen. Een wachtende klant zal zijn wachttijd als minder nutteloos beschouwen, en jij kan je organisatie verder laden.
 3. KIES VOOR PROFESSIONELE APPARATUUR
  Een consumenten tv is niet geschikt voor narrowcasting, zelfs niet als het een ‘smart-tv’ is. Een narrowcasting beeldscherm staat al snel 12 uur op een dag aan en daar is een consumenten tv niet op gebouwd. Daarnaast zal een professioneel scherm hogere helderheid moeten hebben, in staat zijn content te ‘loopen’ en eenvoudig dag- en nachtstanden kunnen programmeren. Een consumenten-tv kan dit niet. Een consumenten tv met een USB-stick met video’s in een loop zal elke dag aan en uit moeten worden gezet door het personeel en de ervaring leert dat al snel de beeldscherm in kwestie uit blijft staan, ‘want die filmpjes kennen we nu zo langzamerhand wel’.  
 4. HOUD JE CONTENT UP TO DATE
  Je houdt je website up to date, je showroom en je bedrijfsresultaten. Hetzelfde moet gelden voor de narrowcasting-content. Verouderde content zorgt ervoor dat narrowcasting zijn attentiewaarde verliest of niet up to date is voor de klant die zelfs maar eens per jaar jouw showroom of shop bezoekt. Zo zie ik in de automotive sector soms in het voorjaar nog winterbandenwissel-weken voorbij komen op beeldschermen of wordt er een bedrijfsfilm afgespeeld zonder ondertiteling. Bezoekers die dit voorbij zien komen zullen de narrowcasting niet serieus nemen omdat het zijn relevantie verloren heeft.Agendeer minimaal eens per maand een moment om door je eigen playlist te lopen. Nog beter; maak aan het begin van het jaar een contentkalender en bouw samen met je Narrowcastingleverancier een plan over de te bouwen content. Zo ben je verzekerd van content die er toe doet en weet iedereen binnen je organisatie ruim op tijd de acties en campagnes die komen gaan.“Maak een contentkalender en bouw samen met je narrowcastingpartner aan je contentplan”
 5. KOPPEL EN VERENIG INFORMATIE UIT EIGEN DATASTROMEN
  Jouw narrowcasting kan zoveel meer laten zien dan algemene acties en video’s. De échte toegevoegde waarde zit hem in de interactieve content. Elke firma maakt gebruik van verschillende software pakketten. Planningsoftware voor een werkplaats, CRM voor je klanten en een CMS of ERP systeem voor je grootste dagelijkse processen. Met narrowcasting kun je de belangrijkste data uit deze systemen halen en verenigen. De mogelijkheden zijn dan eindeloos;
  Je kan je klanten verwelkomen bij afspraken en tegelijkertijd persoonlijke acties aanbieden die toegespitst zijn op de situatie van diezelfde klant. Intern kun je KPI’s uit verschillende pakketten bundelen en in een overzichtelijk dashboard weergeven. Collega’s die geen toegang hebben tot een computer, kunnen in kantines intranet- en nieuwsberichten voorgeschoteld krijgen. Zo vergroot je betrokkenheid van het personeel, met actuele en relevante informatie binnen je organisatie.“Denk goed na over je doelstelling, maak de content relevant door koppelingen met realtime data”

Deze narrowcasting tips helpen jouw business in beter beeld te brengen. Laat je daarnaast altijd door een specialist adviseren. Succes en have fun!