Bekijk al onze blogs

WAT IS JUIST? NARROWCASTING OF DIGITAL SIGNAGE?

Het is alweer ruim tien jaar geleden dat BNR Ondernemerszaken ons vroeg om op de radio te vertellen wat narrowcasting / digital signage precies inhoudt. Wat kan je ermee doen en hoe ziet de toekomst er uit? De termen zorgen voor veel verwarring, dus een uitleg is wel op zijn plaats. Er is veel gebeurt op het gebied van narrowcasting / digital signage, maar die termen, die blijven verwarrend.

De Engelse termen narrowcasting en digital signage worden vandaag de dag nog steeds gebruikt als containerbegrip voor beeldschermcommunicatie. Maar wat is nu de juiste term? Narrowcasting of digital signage? Naast deze twee termen wordt er ook gesproken over instore TV, indoor media, instore broadcasting, digital out of home (DOOH), digital screens, dynamic signage, screen-communication en nog vele andere termen. Er bestaan veel raakvlakken tussen de termen, maar er zijn ook verschillen. Hoog tijd voor antwoorden en een duidelijk overzicht.

Narrowcasting of digital signage, het kan allebei!

NARROWCASTING

Narrowcasting is afgeleid van het woord broadcasting waarbij broadcasting staat voor het ‘breed’ uitzenden van een boodschap naar een groot publiek. Hierbij kun je denken aan het uitzenden van TV-programma’s en reclames.
Dus narrowcasting is dan specifieke informatie zenden voor een bepaalde doelgroep op een bepaalde plaats. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan etalages met lokale acties, digitale menuborden, wachtkamer TV en interne communicatie. Deze communicatie vindt plaats via beeldschermen en daarom wordt deze term gebruikt. Overigens wordt deze term met name in Nederland gebruikt. Internationaal is digital signage een veelgebruikte term.

DIGITAL SIGNAGE

Digital signage betekent letterlijk vertaald ‘digitale bewegwijzering’. Signage staat hier in eerste instantie vooral voor de digitale variant van geprinte media zoals posters en naamborden die je merk of bedrijf ondersteunen. Digital signage biedt echter veel meer mogelijkheden dan alleen het laten zien van een plaatje of advertentie. De digitale schermen kunnen veel breder ingezet worden met video’s en relevante informatie. Digital signage wordt nu als term breder gebruikt en betekent eigenlijk hetzelfde als het Nederlandse ‘narrowcasting’.

Samengevat:
Beide termen worden overkoepelend gebruikt om beeldschermcommunicatie weer te geven. Internationaal is digital signage het meest gangbaar. In Nederland gebruiken we de term narrowcasting vaker.

Hoe zit het dan met die andere termen? Hieronder een korte toelichting per begrip.

INSTORE TV

Met instore TV bedoelen we het weergeven van een op maat gemaakt TV-programma voor een specifieke locatie. Denk bijvoorbeeld aan een wachtruimte bij een auto-dealer. Instore TV is dus eigenlijk een toepassing van narrowcasting.

INSTORE BROADCAST

Met instore broadcast wordt eigenlijk hetzelfde bedoeld als instore TV alleen correct vertaald betekent dit dat er een breed programma wordt uitgezonden zoals een voetbalwedstrijd of een tv-programma.

DIGITAL OUT OF HOME

Digital out of home komt van ‘out of home’. Een term die in de media gebruikt wordt voor ‘reclame buitenshuis’. Denk hierbij aan grote billboards (outdoor) langs de snelweg of indoor posters in een etalage. Out of home betekent dus niet automatisch buiten maar buiten je eigen woonomgeving. Digital out of home is dan media waarbij gebruik gemaakt wordt van digitale schermen (narrowcasting of digital signage). Digital out of home biedt de adverteerder meer mogelijkheden om heel gericht de doelgroep buitenshuis te bereiken op het juiste moment met de juiste boodschap omdat de advertentie digitaal via realtime-data te programmeren is. Dit wordt ook wel programmatic advertising genoemd.

DIGITAL SCREENS

Letterlijk vertaald: digitale schermen. Deze schermen worden gebruikt voor narrowcasting en digital signage doeleinden. Consumentenschermen voor TV gebruik zijn hier niet geschikt voor. Displays die geschikt zijn voor narrowcasting zijn speciaal gemaakt om 24 uur per dag ‘aan’ te staan en hebben afhankelijk van de doelstelling en omgeving een hogere lichtopbrengst (helderheid) en een ander formaat dan consumenten-tv schermen voor in de huiskamer.

DYNAMIC SIGNAGE

Een andere term voor digital signage waarbij de nadruk ligt op dynamische beelden en eventuele interactieve toepassingen.

SCREENCOMMUNICATION

Letterlijk vertaald: beeldschermcommunicatie. Eigenlijk een juiste term die door de invoering en inburgering van narrowcasting en digital signage weinig wordt gebruikt in Nederland. Feitelijk gaat het erom dat je via beeldschermen wil communiceren met je doelgroep. Bij deze uitleg staat de doelstelling ‘communicatie’ meer centraal.

EINDOORDEEL:

Wij vinden narrowcasting, digital signage én beeldschermcommunicatie juiste termen voor onze dienstverlening in Nederland. Marketeers en ondernemers zijn inmiddels gewend geraakt aan de Engelse termen. Narrowcasting of digital signage, het maakt niet veel uit. Digital signage wordt het meest in het buitenland gebruikt en narrowcasting vooral in Nederland. We zullen de termen door elkaar gebruiken zodat iedereen begrijpt waarover het gaat. Zijn er termen waar je meer over wil weten of die wij in deze blog zouden moeten behandelen? Neem dan contact met ons op!